To knapper i hånden

To knapper i hånden, billedbog, ill.: Els Cools, People'sPress, 2006

 

Rie holdt hånden tæt op til ansigtet og kneb øjnene i. Til smalle sprækker. Hun stirrede. To blege pletter stirrede tilbage. To hvide plastikknapper.

 

To knapper i hånden handler om Rie, der ikke kan se. Ries mor lægger ikke mærke til, at Rie rager rundt i blinde og føler sig ensom og bange. Rie får syner. Hun forestiller sig, at moren har syet to knapper fast i hendes hånd. Knapper, som gør hende i stand til at se verden omkring sig. Men verden bliver alligevel mere og mere forvræget og udflydende ...

 

Link til Els Cools

Køb bogen her

På udstillingen 'Danish Illustrators' i Korea, sommeren 2013

 

"Udstillingen "Den illustrerede børnebog" er sammensat af Statens Kunstråds Litteraturudvalg. Der indgår 30 værker i udstillingen.

Udstillingen skal rundt i verden for at sælge og vise eksempler på det bedste af det bedste inden for danske illustrerede børnebøger. Statens Kunstråds Litteraturudvalg har udvalgt hvilke værker, der indgår i udstillingen"

kunst.dk

Anmeldelser

Dorthe de Neergaard fortæller i et poetisk, mættet sprog, som stiller uhyggen til skue på en syrlig og uforløst måde. Bedre bliver det ikke af Els Cools’ store grove billeder, der til overflod leger videre med angsten … Det er godt lavet.

Politiken
 

To knapper i hånden er krasse sager, der dygtigt om end lige lovligt kalkuleret leger med angstens fremtrædelsesformer, forlænget ud i Els Cools’ gysfastholdende illustrationer, som med en tottet, realitetsforvridende penselføring sætter farver og tekstur på det tilknappede vanvid.

Bogen er en anderledes børnebog, der forsøger at bryde med de gængse konventioner. Både billederne og teksten kræver et større abstraktionsniveau, end der normalt forventes af børn i aldersgruppen.

Berlingske Tidende

 

Noget så aparte som en billedbogsgyser for børn – og den er ikke engang pædagogisk forklarende eller specielt let tilgængelig. Den er udfordrende og skide uhyggelig. Sådan!

De Bergske Blade

 

Det er en fryd at sidde med noget i hænderne, der er så anderledes, og som det er svært at vide, hvad man skal mene om: lad det være en anbefaling!

Stemningen er dramatisk og uhyggelig, så man kunne gå ud fra, at dens indhold ikke er bestemt for børn og andre sarte sjæle. Men det er lige netop, hvad To knapper i hånden er – noget så sjældent som en gyser i børnebogsformat

Frederiksborg Amts Avis
 

Det er barskt og ligefremt. Surrealistisk. Som børns eget univers ofte er det, når det ikke spejles af de voksne.

Fyens Stiftstidende