To ting man aldrig kan vide

To ting man aldrig kan vide og andre historier, ill.: Els Cools, Høst&Søn, 2008

 

Syv noveller om børn og unge fanget i grumme og gribende situationer illustreret i farver af Els Cools.

Dorthe de Neergaard fortæller nøgternt i et mættet sprog om de allersværeste følelser og begivenheder.

Der kom ikke flere vejrtrækninger. Pludselig var det den sidste, og vi vidste det ikke. Det er den anden af de to ting, man ikke kan vide om sig selv. Hvordan man lyder, når man er ved at dø.

 

 

 

Download gratis undervisningsmateriale her

Link til Els Cools

Køb bogen her

Lyd- og ebogen kan købes på Saxo

 

Anmeldelser

De syv fortællinger bringer læseren godt rundt i barnesindets hemmeligste afkroge. Her er dødsangst, ensomhed og spirende seksualitet, men også leg, fantasi og uskyld. Det er indimellem voldsom læsning, men det er klogt og poetisk, og forfatteren formår at skabe et rum, hvor (større) barnelæsere kan møde de mere komplekse sider af tilværelsen ... Novellerne har et temmelig mørkt og alvorligt barneunivers tilfælles. Els Cools billedopslag fanger stemningen og bidrager til et samlet og helstøbt udtryk. Det er en flot og vigtig novellesamling, Dorthe de Neergaard har skrevet.

 

Nogle bøger bliver i læserens bevidsthed, længe efter at de er læst, fordi det indtryk, de har efterladt, er så stærkt, at det ikke lader sig ryste af. Dette er tilfældet med "To ting man aldrig kan vide". I syv noveller lader de Neergaard læseren se gennem barnets øjne; se ting, der er grusomme, ubegribelige og hjerteskærende. Barnets hjælpeløshed, i en verden hvor livet er noget, man udsættes for, er i centrum og formidles formidabelt og yderst troværdigt.


Dorthe de Neergaards ’To ting man aldrig kan vide’ med uforglemmelige illustrationer af Els Cools. Det er syv intense,hjerteknugende kig ind i børn og unges verden.


Bogen er skrevet i et meget intenst og udtryksfuldt sprog, illustreret af Els Cools, og kan varmt anbefales til lidt større børn.

As previously mentioned, the six short stories have very different subjects – and, thus avail themselves of different choices in the matter of literary style and technique. But what they all have in common is that the metaphors, the choice of universes, and the linguistic devices are realized with a surefootedness that sucks the reader into the anxiety, the division and tenderness in a way that is at once convincingly loathsome and compulsively enticing.

Jens Raahauge, Danish Literary Magazine, pdf-dok s. 29

 
Denne bog er en guldgrube. Historierne er tragiske og fascinerende, og der er rig mulighed for at arbejde med mange forskellige temaer og analyser i dansk både i overbygningen og på mellemtrinnet - hvis man tør!

Maria Erikssen Britt, Børnebøger


På en måde er det for meget af det gode med al den velskrevne, men ensidige elendighed, men samtidig må man anerkende, at den virkelighed, Dorthe de Neergaard beskriver, findes, at personerne er virkelige, at jeg kunne møde dem i morgen. Det er en flot skrevet, men dybt foruroligende bog.

 

Det gør lidt ondt at læse de her historier. De er rigtig godt skrevne, men de går lige ind til benet. Man kan se det for sig, det meste af det der sker - eller antydes i novellerne. Børn og unges verden, som de voksne ikke altid indvies i, men som de dog alligevel har så stor indflydelse på. Med det barske indhold er det ikke en bog, man giver hvem som helst. Den forudsætter en vis modenhed af modtageren. Jeg tror, den vil egne sig godt i undervisningssammenhæng, hvor man kan snakke og fordøje historierne i fællesskab.